Escambell

Quí som?

Escambell va néixer el 1992 com a iniciativa social i educativa d’uns quants amics que en aquell moment estaven involucrats en les colònies parroquials d’Oix. Creien en el voluntariat, el moviment associatiu i l’assemblearisme, bases de la metodologia organitzativa de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat.

Escambell és una entitat educativa, és a dir, no només ens dediquem a organitzar colònies o campaments pel fet d’entretenir a la mainada i als joves; no volem quedar-nos amb la simple anècdota de muntar-los activitats variades. El que pretenem és que aquestes ens ajudin a promoure i potenciar una sèrie de valors. Tot joc, gimcana, taller, converses, discussions, contacte, estones mortes, cançons,… pot convertir-se en transmissor de valors si ens ho proposem. La nostra intenció és la d’anar dibuixant un conjunt d’experiències per tal d’educar tota una sèrie d’actituds i aptituds (coherents amb els objectius), que no sempre poden oferir l’escola i la família, amb la finalitat d’aconseguir un creixement personal, que els permeti fer un pas més cap a la seva autonomia. Aquests objectius són els que formen el pilar de la nostra entitat, i són els següents:

  • Fomentar la cohesió de grup: que surt de la necessitat de relació amb els altres. Aquesta és important en tots els grups que es formen, és a dir, monitors-monitors, monitors-participants i participants-participants.
  • Transmetre el gust per la música i la cançó: Al llarg de les activitats sempre tenim guitarres que ens acompanyen que formen part del quotidià. Intentem triar cançons amb un cert rerefons educatiu que, a més a més de cantar i gaudir cantant en grup, sentir noves sensacions,… les lletres facin reflexionar i veure nous punts de vista.
  • Transmetre l’amor per la natura i pel medi que ens envolta: Durant els campaments és quan treballem més aquest objectiu. Aquells dies estem en contacte directe amb la natura i sempre que podem intentem donar-li atenció. Fem una ruta de 2 dies i una nit fent bivac que ens hi acosta acosta encara més.

Què fem actualment?

  • Campaments: Durant l’estiu, preparem uns campaments de 10 a 12 dies per estar al costat de la natura i compartir amb tots/es els/les nostres companys/es. Està estructurat en tres torns segons l’edat: Petits: 3r a 5è de primària. Mitjans: 6è i 1r d’ESO. Grans: 2n i 3r d’ESO.
  • Colònies de Setmana Santa: Per Setmana Santa, Escambell prepara unes colònies per nens i nenes de 3r de primària a 3r d’ESO. Les colònies són de 3 dies i 2 nits.
  • Escampada: Activitat dirigida per joves que estan fent 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Pensada per desenvolupar activitats de lleure a partir de les inquietuds, ganes i necessitats dels joves.
  • Escambellades: Està encarat a nens i nenes de 2n a 6è de primària. Teníem ganes de fer-nos conèixer més a Porqueres i amb aquest projecte pretenem donar una opció més a tots els nens i nenes d’aquesta edat que hi viuen. És una activitat al mes que duem a terme a diferents llocs del poble durant una tarda o un matí uns quants monitors de l’entitat.