Aquest mes hem escrit un article que ha sortit a la revista Els Colors i a L’agenda Banyoles!! Aquí el teniu:

Article educació en el lleure:

Casals d’estiu, casals setmanals, colònies, campaments,… L’educació en el lleure, l’educació no formal, ha estat desvalorada i poc considerada últimament, no amb ànim destructiu, però potser sense donar-li la importància que realment té. Sembla que és a l’escola on s’eduquen els infants i que el temps lliure, els espais lúdics i d’oci, simplement són una manera de passar l’estona, de matar el temps. Quan aquests espais són dels més importants pel creixement dels infants, adolescents i joves. En ser un aprenentatge no formal s’aconsegueix que sense que aquests se n’adonin visquin unes experiències que els hi proporcionen una gran quantitat de recursos per poder afrontar la realitat del dia a dia. I aquests són imprescindibles. No són uns recursos alternatius als que proporciona l’educació formal, sinó que cal que uns complementin els altres. L’educació en el lleure es centra en les parts emocionals de l’infant, en els valors socials, en les relacions per conviure amb els seu entorn,… uns aspectes que estan essent descuidats o són molt poc treballats en el sistema educatiu formal. En els últims anys han sortit escoles que venen a treballar d’una manera similar a la tradicional del lleure, i sembla que la tendència educativa està essent aquesta. Tot i això, els infants han d’aprendre a jugar! No es neix ensenyat, ni en jugar. Ni tampoc se n’aprèn de qualsevol manera. I és jugant en aquests espais que aprenem a fer-ho, i on adquirim habilitats per poder-nos desenvolupar en aquesta societat.

A més a més, estem vivint una realitat tecnològica que està eclipsant el joc tradicional, i per tant s’estan deixant de treballar els aspectes considerats. No vol dir que la tecnologia no pugui estar inclosa en el joc. El joc també evoluciona i s’adapta per poder seguir formant part de la realitat. Però precisament perquè no quedi aquest en un segon pla darrera les pantalles, cal reforçar els espais lúdics de lleure.

Nosaltres entenem tots aquests espais de convivència, que no deixen de ser d’oci, com uns espais més de formació, d’educació i aprenentatge. Una manera de transformar la societat i la realitat, utilitzant el joc com a eina, fent lleure. El nostre objectiu és que vosaltres també ho entengueu així. Hem de treballar perquè l’educació en el lleure sigui una aposta transformadora i no una opció alternativa a passar simplement el temps. I és una responsabilitat de tots que els infants, adolescents i joves, tinguin aquests espais i els aprofitin. Fem tot el que està a les nostres mans.

Nosaltres no deixarem de jugar!

Coordinadora de Lleure del Pla de l’Estany